Nu Te Afli La Şcoala Ca Să Înveţi Analiză Matematică sau Chimie

Te afli în şcoala ca să înveţi CUM să înveţi.

Cred că Einstein a spus-o cel mai bine, atunci când a afirmat: “Cultura este ceea ce îţi aminteşti după ce ai uitat totul.”

Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să înveţi, ca să iei note de 10 sau de 10 cu felicitări.

Înseamnă doar că, adoptând „o perspectivă de ansamblu” a motivului pentru care te afli acolo, te vei bucura mult mai mult de acest proces, îl vei găsi mai uşor şi vei obţine note mai bune.

Am avut un profesor de strategie, în programul de masterat, care, odată ce am fost acceptat în programul de doctorat, m-a întrebat: „Te bucuri de programul de doctorat la fel de mult ca şi de cel de masterat?”

Răspunsul meu automat (la vremea respectivă) a fost : „Nu”.

El a spus: „Ştiu de ce.”

Desigur, l-am presat să îmi reveleze motivul (care mi-a transformat cariera universitară pentru totdeauna)…

Mi-a explicat: „Atunci când ai facut masteratul, ştiai, în momentul în care ai început, exact cand vei termina (programul meu a fost un masterat activ de doi ani, cu un orar prestabilit.) Un program de doctorat presupune un scop individual, care are un început, dar nu şi un sfârşit prestabilit. De fapt, cei mai mulţi studenţi nu termină/absolvă niciodată. De aceea nu îl savurezi atât de mult pe cât ai putea. Nu există o „cronologie” în el”.

„Wow!”

Mă uimea profund cât de adevărat era. Din ACEA ZI ÎNAINTE, am preţuit fiecare zi în care am fost student la doctorat, sau student la Drept, sau student la management, sau când am învaţat squash.

Ştiu că dacă te afli în şcoala generală sau la liceu, aceasta poate să depaşească un pic înţelegerea ta, dar AI ÎNCREDERE în proces şi AI ÎNCREDERE că ai nevoie să SAVUREZI călătoria, pentru a o face plină de succes, pe cât poate ea să fie pentru tine.

Gândeşte-te la aceasta şi nu te grăbi sa tragi concluzii.

Mult succes!

Dr. Marc Dussault

P.S.

Primesc destul de multe email-uri de la cititorii cărţii mele „Ia Note Mai Bune Cu Cel Mai Mic Efort” – te rog, răspunde prin comentarii postate în acest blog – în acest fel, primeşti link-uri înapoi spre site-urile tale, primeşti expunere, în timp ce îi ajuţi pe alţii.

Îmi place cu adevărat să primesc feed-back-urile voastre – realizările oamenilor sunt profund inspiratoare – şi mă uimeşte cât de mulţi studenţi străini îmi cumpară cartea. Dacă engleza nu este limba ta maternă, cartea mea este uşor de citit, iar strategiile sunt simple şi uşor de aplicat.

2 Responses to “Nu Te Afli La Şcoala Ca Să Înveţi Analiză Matematică sau Chimie”


  • am 15 ani, sunt elev la COLEGIUL nATIONAL mATEI Basarab in bucuresti, la profil real, stiintele naturii iar una dintre materiile de baza la acest profil este chimia. Insa am o foarte mare problema, intrucat o inteleg foarte greu sau chiar deloc si am note foarte mici (sub 6).In gimnaziu pot spune ca am facut la un nivel foarte scazu, spre deloc, iar acum nu stiu ce sa fac. Ma puteti sfatui?

  • Domnule m-ai facut sa vad altfel zilele de liceu pe care pana acum le-am urat

Leave a Reply